Jābūt gatavam uz visu

Jābūt gatavam uz visu

Mācītspēks

Autors: Paula Dēvica,  “Latvijas Radio” korespondente.

Karjeras nedēļā Latvijas Radio stāsta par projekta “Mācītspēks” skolotājiem, kas savas darba gaitas skolās uzsākuši šogad. Covid-19 izplatības laikā pedagogiem arvien jāsastopas ar jauniem izaicinājumiem un jādomā ne tikai par skolēnu un savu drošību, bet arī mācību kvalitāti. Par to, kā ir būt pedagogam šajā neprognozējamajā laikā un par to, kā izvēlēties savu nākotnes nodarbošanos, stāsta Liepājas Draudzīgā aicinājuma 5. vidusskolas informātikas skolotājs Artūrs Ausējs.

Artūrs Ausējs Liepājā māca informātiku, dizainu un tehnoloģijas un programmēšanas pamatus. “Man liekas interesanti tas, ka es varu nodot savu pieredzi, kas ir pietiekamā apjomā uzkrāta līdz šim. Tas nav tā, ka es tikko esmu no universitātes iznācis un sākšu skatīties, kas ir reālā dzīve. Bet ir reāla pieredze, liela bagāža un es šo saturu varu pasniegt citā līmenī tā, lai tas ir noderīgi ikvienam skolēnam, kurš vēlas sevi šajā jomā redzēt kaut kur tālāk. Es uzskatu, ka katrs paņem tik, cik viņam nepieciešams no tā visa.

Pavasarī man vajadzēja visu turpināt tiešsaistē. Bija palikušas pēdējās tēmas – tādas sarežģītas, ar speciālām programmām. Tad es veidoju savas video lekcijas, savas praktiskās mācības, un darbus man iesniedza digitālajā vidē. Visi veiksmīgi tika galā ar eksāmeniem, visu iemācījās,” atzina pedagogs.

Pēc viņa sacītā, Covid-19 izplatības laikā izaicinājumi ir lieli, jo nav zināms, kas būs pēc nedēļas. “Tad tev jābūt gatavam uz visu. Labākajā gadījumā tā būs klātiene, sliktākajā – neklātienes apmācība.

“Tev ir jābūt plānam, kā tu virzīsi savas tēmas, kā tas process tiks nodrošināts. Un risinājumam jābūt mūsdienīgam.”

“Tev ir jāatrod vide, kur ne tikai tu sapratīsi, bet arī skolēni sapratīs, ko tai vidē darīt. Un tas ir atkarīgs no katra indivīda, cik viņš paņem. Un no interesēm. Lai tu kaut ko apgūtu, tam tev ir jāinteresē vai jāpatīk, ir jābūt motivācijai. Citreiz izdodas aizraut ar interesantiem piemēriem,” klāstīja Ausējs.

Viņaprāt, mūsdienās ir daudz iespēju daudz ko apgūt. “Ir daudz lokālu uzņēmumu, sadarbības, semināru, vebināru un klātienes meistarklašu. Principā tu vari izmēģināt pilnīgi jebko. Tu vari izvēlēties tēmu, aiziet uz meistarklasi un izmēģināt, vai tev tas patīk vai ne. Un, kad atrodi kaut ko, kas tev patīk, tad apgūsti.”

Ausējs atzina, – ir patīkami ieraudzīt, ka skolēni dzīvē ir kaut ko sasnieguši.

“Un tad tas ir liels prieks, ja tas ir saistīts ar nozari, ko tu esi kādreiz pasniedzis, un viņi ir turpinājuši savas gaitas. Interesanti.”

mācītspēks
Ir jautājums? Raksti mums tagad!

Trūkst informācijas?
Jautā mums!

Paldies! Jautājums ir saņemts, sniegsim jums atbildi tuvāko stundu laikā.