90 topošie skolotāji uzsāk “Mācītspēks” vasaras mācības

90 topošie skolotāji uzsāk “Mācītspēks” vasaras mācības

Mācītspēks

90 topošie “Mācītspēks” skolotāji jūlija vidū uzsākuši vasaras mācības, lai jau ar 1. septembri paralēli studijām izvēlētajā augstskolā uzsāktu darbu skolās visā Latvijā. Darba vidē balstītās pedagoģijas studijas “Mācītspēks” iekļauj 2. līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Skolotājs” apguvi pirmajā jeb kvalifikācijas gadā un otro jeb indukcijas gadu, kura ietvaros skolotāji turpina profesionālo pilnveidi vienā no četrām tālākizglītības programmām Latvijas Universitātē.

“Ar šo vasaru “Mācītspēks” projekta posms ir noslēdzies, un pāriet nākamajā fāzē, pilnvērtīgi iekļaujoties augstākās izglītības sistēmā un piedāvājot Latvijā unikālas darba vidē balstītas pedagoģijas studijas. Profesionāļu interese par iespēju dinamiski apgūt pedagoģijas zinātni un to uzreiz pielietot darbā nav rimusi, ko pierāda atlases rezultāti, kā arī skolu un pašu skolēnu atsauksmes,” komentē izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša. “Ar patiesu prieku sveicu jau ceturto “Mācītspēks” dalībnieku kursu, kas pieņem izaicinājumu kardināli mainīt savu profesiju, lai iegūtās zināšanas, pieredzi un iedvesmu veltītu mūsu bērnu un jauniešu izglītībai. Īpaši šobrīd, kad izglītības iestādēs trūkst pedagogu, katrs no šīs programmas dalībniekiem ir vērtīgs ieguvums Latvijas pedagogu saimei un skolēniem, kuri gaida savus skolotājus, mentorus un atbalstītājus.”

Jaunajā “Mācītspēks” kursā ir 33 topošie valodu skolotāji, kuri mācīs bērniem latviešu, angļu, vācu, spāņu vai franču valodu. 15 dalībnieki kļūs par matemātikas skolotājiem, un 13 pārstāvēs sociālo un pilsonisko jomu, kas sevī ietver sociālās zinības, vēsturi un uzņēmējdarbību. 13 topošie pedagogi mācīs dabaszinātnes un 13 kļūs par tehnoloģiju jomas skolotājiem, savukārt 2 dalībnieki skolēniem mācīs veselības un fiziskās sagatavotības jomas priekšmetus. 1 dalībnieks pārstāvēs kultūras izpratnes un pašizaugsmes mākslā mācību jomu.

Līga Balode rudenī sāks darbu Salaspils pamatskolā kā latviešu valodas un literatūras skolotāja. Līga par savu motivāciju kļūt par skolotāju stāsta: “Jau bērnībā es vēlējos kļūt par skolotāju, jo man ļoti patika mācīt jaunāko māsu. Turklāt man vienmēr ir patikuši bērni: ja citi tolaik manā vecumā vēlējās kļūt par mākslinieku vai policistu, tad es gribēju būt auklīte vai skolotāja. Arī mani vecāki un vecvecāki bija skolotāji. Pirms kāda laika no paziņas uzzināju par projektu “Mācītspēks” un nolēmu, ka tas ir tieši tas, kas man vajadzīgs. Zinu, cik ļoti kāds pateikts vārds (gan pozitīvs, gan negatīvs) var ietekmēt cilvēku uz visu dzīvi, tādēļ vēlos kļūt par skolotāju, kura bērnus iedvesmo.”

Jaunie pedagogi rudenī līdz četrām dienām nedēļā pavadīs darbā skolās visā Latvijā, savukārt piektdienās studēs sevis izvēlētajā augstskolā: Latvijas Universitātē (77), Liepājas Universitātē (5) un Daugavpils Universitātē (8). Jaunie “Mācītspēks” skolotāji nāk no Ādažu, Aizkraukles, Alūksnes, Balvu, Bauskas, Cēsu, Dienvidkurzemes, Dobeles, Jelgavas, Ķekavas, Limbažu, Līvānu, Ludzas, Mārupes, Ogres, Olaines, Preiļu, Rēzeknes, Ropažu, Salaspils, Saldus, Saulkrastu, Siguldas, Tukuma, Valkas un Valmieras novadiem, kā arī Rīgas, Jūrmalas, Liepājas un Daugavpils.

“Jebkura specialitāte 21. gadsimtā paredz nemitīgu sevis pilnveidošanu mainīgās pasaules, globālo izaicinājumu un jauno tehnoloģiju dēļ – jo sevišķi pedagoga profesija. Līdz ar to studijas ir tikai pats sākums, tie ir pirmie soļi gluži kā paralēlā realitātē, kur mēs visi nemitīgi mācāmies, pielāgojamies un uzdodam jautājumus, kuriem varbūt pat vēl nav atbildes. Jauno pedagogu uzdevums ir sagatavot jauniešus pasaulei, kas vēl taps – tādēļ vēlu pacietību, empātiju un drosmi vadīt jaunos nākotnes pilsoņus,” norāda Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes dekāne profesore Linda Daniela.

Maija sākumā noslēdzās 2023. gada dalībnieku atlase darba vidē balstītajām studijām “Mācītspēks”. Kopumā tika saņemti 378 pieteikumi, no tiem 277 atbilstoši projekta uzņemšanas kritērijiem. Atlasi izturēja 134 dalībnieki ar augstāko izglītību, kuri vēlējās darba vidē balstītās studijās Latvijas Universitātē, Daugavpils Universitātē vai Liepājas Universitātē iegūt skolotāja kvalifikāciju. No 134 atlasi izturējušiem kandidātiem daļa no dalības projektā pašlaik ir atteikusies finansiālu, profesionālu vai ģimenes apstākļu dēļ.

mācītspēks
Ir jautājums? Raksti mums tagad!

Trūkst informācijas?
Jautā mums!

Paldies! Jautājums ir saņemts, sniegsim jums atbildi tuvāko stundu laikā.